СЛАВА ДРУШТВА „ПУКОВНИК РАЈЕВСКИ”

Друштво Српско-руског пријатељства „Пуковник Рајевски” из Житковца, прославило је на дан Српске нове године (14. 01. 2018.) своју крсну славу Светог Василија Великог. Мали Божић или први дан нове године по јулијанском календару означио је и почетак активности овог удружења.

Обележавању славе, поред чланова друштва, присуствовали су и Драган Цветковић, председник Странке Руса Србије, Зоран Самарџић председник београдског одбора, као и представници општинског одбора ове странке и њихове колеге из Јединствене Србије.

Након поздравне речи председника алексиначког одбора странке и одборника у локалној скупштини, Светомира Милановића, о активностима у овој години, говорио је секретар друштва, Божа Марковић. Како је навео, једна од најважнијих активности је реализација пројекта којим се планира да се на месту срушене старе школе у порти цркве Свете Тројице у Горњем Адровцу подигне конгресни центар посвећен Толстоју и изучавању његових дела, а све у циљу очувања српско-руских односа. У плану је и отварање музеја Првог српског устанка у Делиграду. Прва у низу изложби у 2018. години „Народ и војска” биће отворена 15. фебруара, а током године уследиће изложбе посвећене стогодишњици Солунског фронта и царској породици Романов.

Председник Странке Руса Србије, Драган Цветковић похвалио је рад друштва које, како је истакао има јасан и племенити циљ и зажелео још боље резултате у предстојећем периоду. Он је подсетио да је Странка Руса Србије, коју су 2012. године основали потомци Белогардејаца пристиглих у Србију после Октобарске револуције, прикупила на хиљаде и хиљаде потписа за петицију којом се тражи да Српско-руски хуманитарни центар у Нишу добије дипломатски статус.

Професор доктор Раде Биочанин, члан Српске краљевске академије иновационих наука – СКАИН, изразио је задовољство што постоји једно овакво друштво и нагласио да ће дати свој допринос у организацији округлих столова и научних скупова.

Овом приликом, књижевник Драгиша Марковић је на руском језику прочитао своју песму о пуковнику Рајевском, а Јадранка Поповић из Трњана, чији је отац Рус из Донске области, отпевала је познату руску песму „Каћуша”.

Текст је преузет са интернет портала Алексинац “ALPRESS”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *