Руски писац Лав Толстој пре више од сто година постао члан Српске краљевске академије

Mеђу интелигенцијом Краљевине Србије Толстој је уживао поштовање и популарност. Према статистикама Народне библиотеке у Београду, првих година XX века, Толстој је најчитанији писац у Србији, како у конкуренцији страних, тако и у конкуренцији домаћих аутора.

Српско – руски клуб у Београду 1906. године Толстоја проглашава својим почасним чланом, а од Српске краљевске академије писац је примио више књига ,,Српског етнографског зборника”, Скерлићеву ,,Српску књижевност 19. века”, студије о епским народним песмама, Годишњаке СКА и друге публикације.
Фебруара 1910. године, руски писац је био изабран за дописног члана Српске краљевске академије наука и уметности.

Лично захваљујући се на тој почасти, он је из Јасне Пољане преко др Маковицког послао председнику Академије Стојану Новаковићу своју био-библиографију која је објављена у њеном 23. годишњаку.
У епохи реализма, у Србији су били веома омиљени и читани, и то најчешће у оригиналу, руски писци Пушкин, Љермонтов, Гогољ, Чернишевски и, наравно, Толстој.

Иначе, како тврде српски библиофили и слависти, дела Лава Николајевича Толстоја су у Србији све до Првог светског рата, остала најпревођенија и најчитанија од свих европских књижевника. На другом месту је био велики француски писац романтизма Виктор Иго.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *